Mezi vinicemi jsou nepravidelně a řídce rozeseta stará kamenná hospodářská stavení, kterým se říká quinta neboli vinařství. Tradice mnohých z nich je stará stovky let. Quinta v portugalštině znamená pětina a možná je to přesně to, co museli dříve vinaři a ostatní zemědělci odvádět státu na daních.
QUINTA DO PORTAL
Rodinné butikové vinařství zasazené do nádherné scenérie historické vinařské oblasti v údolí řeky Douro. Toto jedinečné vinařství má jasný cíl a vizi a tím je důraz na tradici, kvalitu a udržitelnost. Dobře odvedená práce, vášeň a zapálení pro to, co dělají jim pomohlo získat mnoho mezinárodních ocenění. Výroba se zaměřuje na prémiová portská vína, fortifikované víno moscatel, tichá vína a malé množství olivového oleje. Quintu do Portal vlastní stará vinařská rodina Mansilha Branco, která v údolí řeky Douro vyrábí portská vína už od roku 1881. Současný majitel Pedro Mansilha Branco je již 5. generací vinařů, rodinná tradice přechází z otce na syna. Zmínky o rodině Mansilha v této oblasti však pochází už z 15.stol, kdy portugalsky král Alfons V. věnoval kus půdy v údolí řeky Douro šlechtici D. Afonso de Mansilha. Dobrodružství s výrobou tichých vín začalo v roce 1994, kdy se stala Quinta do Portal součástí první skupiny vinařů, kteří podporovali potenciál Doura jako oblast pro výrobu tichých vín výjimečné kvality. Rodina vlastní vinohrady na západním i východním břehu řeky, v nadmořské výšce od 190 do 600 m.n.m., což zajišťuje rozmanitost a kvalitu hroznů a možnost vyrobit z nich jedinečná vína. Quinta do Portal uznává udržitelné vinařské postupy šetrné k přírodě. Snaží se o produkci co nejkvalitnějších hroznů s použitím přírodních zdrojů a omezením znečištění. Jsou členy nadace The Porto Protocol, která spojuje firmy, aby společnými silami bojovali proti klimatickým změnám.
Quinta do Portal se pyšní ještě jednou zajímavostí a tou je její nový sklep navržený jednou z nejvýznamnějších osobností současné portugalské architektury a designu, panem architektem Álvaro Siza Vieira, který byl v roce 1992 oceněn Pritzkerovou cenou za architekturu. Budova respektuje okolní přírodu a vinohrady, do kterých je zasazena. Použité materiály jsou místní – korek a břidlice. Barvy sledují všechny roční období. Střecha je zatravněná a pomáhá ve sklepě udržovat stálou teplotu a vlhkost ideální pro zrání vína. Sklep Quinty do Portal vyhrál v roce 2011 cenu Douro Architecture a cenu Best of Wine Tourism in Architecture and Landscapes category (Global Winner).
QUINTA DE SAO BERNARDO
Jedná se o rodinné vinařství s dlouholetou tradicí, které bylo založeno již v roce 1912 a dnes jsou jeho vlastníky bratři António e Edmar Monteiro, kteří se o dědictví svých předků starají s vášní, respektem k terroir a láskou pro velká vína. Všechna jejich vína jsou vyrobena z hroznů, které rostou v nadmořské výšce 50-200 m.n.m a mají přirozenou svěžest, ovocnost a eleganci. Jejich vinice se rozkládají ve vyznačené vinařské oblasti Douro a mají 16 ha a jsou staré 3-90 let. Za výrobu vín zodpovídá svérázný vinař Pedro Pinto, který se nám při naší návštěvě věnoval a vše nám svědomitě ukázal, vysvětlil a dal ochutnat. Z návštěvy, která měla být rychlá, se stala návštěva na několik hodin. Musím říct, že Pedrův zápal a nadšení, jeho obrovské nasazení a láska k tomu, co dělá a víra v to, že to dělá dobře se jen tak nevidí. Jeho vína jsou excelentní a já jsem velmi ráda, že vám je mohu nabídnout.
CASA DE SEZIM
Casa de Sezim tvoří historii města Guimaraes, u kterého se nachází a které je významné jako rodiště prvního portugalského krále a také prvním
hlavním městem Portugalska již po 3 století. V roce 1982 byla budova vinařství označena jako monument obecního zájmu. Tento dům byl předkům
dnešního majitele darován v roce 1376. Maria Mendes Serrazinha hodarovala Afonsu Martinsovi potomku dona João de Freitas, který byl blízkým společníkem prvního portugalského krále Alfonse I.Portugalského. Ve 14. století zde stála pouze ozbrojená věž, která byla poprvé rozšířena v 18.stol. Největší rekonstrukce se dům dočkal až v 19.stol, z této doby pochází většina interiéru. Tradice pěstování vína také sahá až k samému počátku rodinné historie a je její neodmyslitelnou
součástí již od 14.stol.
Casa de Sezim je známa jako jeden z nejzkušenějších výrobců vína ve vyznačené vinařské oblasti Vinho verde. Jejich vinice mají jedinečnou
polohu. Jsou obklopeny lesy, v blízkosti pohoří a řeky Minho, ovlivněny Atlatickým oceánem. Casa de Sezim produkuje svěží, aromatická, lehká vína pro každý den. Při jejich výrobě je kladen důraz na respekt k přírodě a životnímu prostředí. Jsou využívány metody ochrany plodin a udržitelného hospodářství. Důležitá je úcta k půdě a její ochrana. Kvalita vín je garantována zkušeností přenášenou po století z generace na generaci. Tradice je kombinována s nejnovějšími technologie pro výrobu co nejlepších vín.
Solar de Serrade
Vinařství produkující své slavné víno Alvarinho se nachází poblíž dvou nejznámějších vinařských vesnic Alvarinho-Monção a Melgaço. V malebné a čisté přírodě severozápadní části Portugalska, která nese jméno Vinho Verde, se pod vlivem oceánu a okolních hor rodí proslulá svěží bílá vína, jenž jsou po celém světě známá jako zelená vína.
Panství založil Padre Dr. Belchior Barbosa, jeho dědici guvernéři a kapitáni, kteří procestovali Mosambik a Indii. Pod velením markýze de la Rosière bylo v roce 1801 v panství založeno Velitelství sil ostrahy hranic. Quinta de Pacos, opevněný dům se dvěma věžemi z poloviny 17. století v typickémstylu panského sídla z regionu Alto Minho, byl poslední generací majitelů s velkou péčí a vkusem zrekonstruován a zpřístupněn veřejnosti. Dnes se můžete ve vinařství ubytovat v šesti dvoulůžkových pokojích a dvou apartmá. Dům má kapli a romantickou zahradu s tenisovými kruty i saunou. Interiéry obsahují cennou sbírku nábytku, tapisérií a nádobí, stejně jako neobvyklou sbírku dlaždic. Kromě ubytování můžete využít komentovanou prohlídku vinic i degustace.
Panství se dědí z generace na generaci již 400 let. Rodina využívá zemědělské dědictví přejímáním filozofie kvality a inovace. Snaží se vyrábět vysoce kvalitní vína s odlišnou osobností a klade zvláštní důraz na přirozenou a autentickou povahu svých produktů.