Solné pláně Terras de Sal
Terras de Sal je družstvo, které sdružuje výrobce tradiční mořské soli a solného květu z oblasti Castro Marim s cílem propagovat, oceňovat a prodávat tyto ručně vyráběné produkty vynikající kvality. Snaží se o kontinuitu a udržitelnost tradiční salikultury v regionu, podporu využívání přírodních zdrojů a přispívat k místnímu rozvoji a kulturní identitě obce.
V Castro Marim, na východním konci Algarve, v místě setkání řeky Guadiany s Atlantikem, člověk navázal úzké spojení s přírodou a důmyslně přetvořil močály v tradiční solné pánve. Z těchto autentických „solných zahrad“, které se nacházejí uprostřed přírodní rezervace, vzniká vynikající, vysoce kvalitní ručně vyrobený produkt: tradiční mořská sůl.
Solné pánve, kde se tato sůl vyrábí, se nacházejí v přírodní rezervaci Sapal de Castro Marim a Vila Real de Santo António. Solné pánve jsou skutečnými útočišti biologické diverzity, což umožňuje pozoruhodnou rovnováhu mezi ekonomickým využíváním zdroje a zachováním přírodních hodnot. Přírodní rezervace, neznečištěné životní prostředí o rozloze 2 000 hektarů koexistuje v plné symbióze s produkcí tradiční mořské soli, která rozhodujícím způsobem přispívá k zachování suchozemského a vodního ekosystému s vysokou biodiverzitou: ptáci, mořští živočichové, flóra a tradiční lidské řemeslo v plné rovnováze.
Tradiční mořská sůl a solný květ
Tradiční mořská sůl, čistší a aromatičtější než průmyslově upravená sůl, zvýrazňuje chuť potravin, je přirozeně čistá, bohatá na stopové prvky a přírodní minerály, bez chemických přísad, těžkých kovů či zbytků pesticidů. Při produkci této soli také nevzniká žádný odpad.
Sůl se v Castro Marim vyrábí téměř 2000 let. První zmínky o výrobě mořské soli ve městě pocházejí z 8. století. př. n. l. a týkají se činnosti Féničanů. Římané, kteří si připravovali ryby ve slaném nálevu (garum), výrobu mořské soli optimalizovali, aby je mohli vyvážet po celé říši. V Portugalském království pak král D. João I., povolil její vývoz, čímž se salikultura stal jednou z hlavních činností království a sloužila k financování námořních objevů.
Solný květ (flor de sal) je velmi kvalitní sůl, která se tvoří zvláštních podmínek slunce a větru jako tenoučké filmy jemných krystalů na povrchu solných jezírek. Po sběru se suší na slunci a větru 4 až 5 dní a poté se balí. Je možné ji odlišit od jiné soli, podle zvláštní chuti na jazyku, jemné struktury jejích krystalů, stejně jako podle její bělosti a jasu. Jednoduchý test spočívá v rozdrcení krystalů konečky prstů, což je možné jen u solného květu, ale ne s jinými druhy soli.
Jak se tradiční mořská sůl získává?
Castro Marim sdružuje největší portugalskou komunitu řemeslných salikulturistů, kterým se říká marnotos. Tito muži, důkladně znají chování přílivu odlivu, větru i slunce. Vodu z ústí řeky Guadiany v rytmu přílivu a odlivu dostávají říčními rameny do vnitrozemí tak, aby zaplavila jílovité půdy močálů. Při jarních přílivech marnoto zaplňuje jílové jámy studenou vodou. Následně nutí vodu cirkulovat z jezírek se studenou vodou do jezírek s horkou vodou, pomocí gravitace a ve správný čas, což nechává vodu stárnout a postupným odpařováním zvyšuje její slanost. Na konci tohoto cyklu odebírá marnoto malé množství této vody nasycené solí do malých obdélníkových jezírek vyhloubeným v hlíně, odkud se sítem sbírá solný květ a kde se sůl na konci vysráží. Marnoto pak pomocí tradičního dřevěného nástroje vytahuje sůl v pečlivém procesu, kdy je jeho zkušenost nezbytná k oddělení bílé soli od černé hlíny na dně.
Solný květ Vám můžeme dodat i v dárkovém balení