RECEPT: Portugalská klasika s Piri Piri

TIP!

Kuře Piri-Piri si můžete dát buď s rýží, jako na severu Portugalska, nebo s hranolky jako je oblíbené na jihu v Algarve.

Recept na nejslavnější portugalskou omáčku Piri-Piri sice nepochází z Portugalska, ale Portugalci na jejím vzniku mají zásadní vliv. Vydáme-li se totiž po stopách této pálivé ingredience, musíme se vrátit až do 15. století, kdy portugalské výpravy dovezly z Brazílie první semínka chilli papriček do svých afrických kolonií Angola a Mosambik. Odtud se při dalších cestách papričky dostaly až do Indie. A právě kombinace jihoamerické, indické a africké kuchyně stojí za vznikem tohoto fenomenálního pokrmu.

Ovšem na vstup na portugalskou půdu si musel tento recept počkat ještě dalších 500 let, kdy se Portugalci v 60. letech 20. století začali vracet ze svých dřívějších afrických území a tento postup výroby si přivezli s sebou. Dnes slavné kuře Piri-Piri opět překročilo hranice Portugalska a obsadilo kuchyně mnoha restaurací i domácností po celém světě.

 Seznam surovin

  • kuřecí maso 4 kusy (kuřecí stehna bez kosti)
  • česnek 1 lžíce (drcený česnek)
  • petrželka velkolistá 1/2 gramu (1/2 hrsti posekané zelené petrželky)
  • olej olivový 1 hrnek
  • ocet vinný 1 lžíce (červený)
  • cukr 1 lžíce
  • paprika zauzená 1 lžíce (mletá - Vitana)
  • paprika sladká 1 lžíce (sladká)
  • paprika chilli 1 lžíce (drcené chilli papričky)
  • oregano 1 lžíce (sušené)
  • tymián 1 lžíce (sušený tymián)
  • bobkový list 2 kusy
  • citronová kůra 1 lžíce (sušená)
  • pomerančová kůra 1 lžíce (sušená)
  • sůl (dle chuti)
  • pepř (mlýnek 4 pepře, dle chuti)
  • koření chilli (mlýnek Chilli mix, dle chuti)
  • bylinky (Italské bylinky Vitana, dle chuti)

Příprava:

Všechny ingredience smícháme v misce a směs vetřeme do masa. Necháme marinovat, nejlépe přes noc. Maso vyjmeme z marinády a ogrilujeme nebo opečeme na pánvi. V průběhu přípravy potíráme zbylou marinádou.

Piri-Piri-Chicken_Z PortugalskaDe_portugal

Přejeme Vám dobrou chuť :)