TIP!
Kuře Piri-Piri si můžete dát buď s rýží, jako na severu Portugalska, nebo s hranolky jako je oblíbené na jihu v Algarve.
Recept na nejslavnější portugalskou omáčku Piri-Piri sice nepochází z Portugalska, ale Portugalci na jejím vzniku mají zásadní vliv. Vydáme-li se totiž po stopách této pálivé ingredience, musíme se vrátit až do 15. století, kdy portugalské výpravy dovezly z Brazílie první semínka chilli papriček do svých afrických kolonií Angola a Mosambik. Odtud se při dalších cestách papričky dostaly až do Indie. A právě kombinace jihoamerické, indické a africké kuchyně stojí za vznikem tohoto fenomenálního pokrmu.
Ovšem na vstup na portugalskou půdu si musel tento recept počkat ještě dalších 500 let, kdy se Portugalci v 60. letech 20. století začali vracet ze svých dřívějších afrických území a tento postup výroby si přivezli s sebou. Dnes slavné kuře Piri-Piri opět překročilo hranice Portugalska a obsadilo kuchyně mnoha restaurací i domácností po celém světě.
Seznam surovin
- kuřecí maso 4 kusy (kuřecí stehna bez kosti)
- česnek 1 lžíce (drcený česnek)
- petrželka velkolistá 1/2 gramu (1/2 hrsti posekané zelené petrželky)
- olej olivový 1 hrnek
- ocet vinný 1 lžíce (červený)
- cukr 1 lžíce
- paprika zauzená 1 lžíce (mletá - Vitana)
- paprika sladká 1 lžíce (sladká)
- paprika chilli 1 lžíce (drcené chilli papričky)
- oregano 1 lžíce (sušené)
- tymián 1 lžíce (sušený tymián)
- bobkový list 2 kusy
- citronová kůra 1 lžíce (sušená)
- pomerančová kůra 1 lžíce (sušená)
- sůl (dle chuti)
- pepř (mlýnek 4 pepře, dle chuti)
- koření chilli (mlýnek Chilli mix, dle chuti)
- bylinky (Italské bylinky Vitana, dle chuti)
Příprava:
Všechny ingredience smícháme v misce a směs vetřeme do masa. Necháme marinovat, nejlépe přes noc. Maso vyjmeme z marinády a ogrilujeme nebo opečeme na pánvi. V průběhu přípravy potíráme zbylou marinádou.
Přejeme Vám dobrou chuť :)