• 1 z 3
 

Bílé Portské víno - GUEDA -White

 
  • Objem: 0,75l
  • Obsah alkoholu: 19%
  • Chuť: medové tóny, v dobře vychlazeném víně je znatelný nádech sušeného ovoce, jablka, meruňky, tóny ořechů a banánu
  • Ideální konzumace: vhodné pro přípravu Sangrie a koktejlu Port&Tonic, ideální k dezertům z tropického a peckového ovoce, karamelu a ořechů

 Z bílého portského vína si podle našeho receptu můžete připravit originální sváteční drink.

Varianta
450 Kč
   
Značka Gueda Wines
Webová stránka značky casadoromezal.com/gueda/
Kategorie Portská vína
 

O VINAŘSTVÍ

Gueda Wines

Vinařství Gueda wines je mladý rodinný podnik dvou sourozenců, Luíse a Margaridy, kteří chtěli splnit sen svého otce proukovat vlastní vína a založit quintu, ubytování pro lidi, kteří chtějí být vínu a jeho původu nejblíže. Značka Gueda Wines vznikla ale také jako pocta původnímu farmáři Guedovi který žil na těchto svazích a staral se o jejich révu. Rodina dnes sklízí plody na pozemcích rozmístěných v subregionech Baixo a Cima Corgo, kde dbá především na udržitelnost své zemědělské činnosti.

Ačkoli rodina již po mnoho generací prodávala vinnou révu místním producentům, první várku vlastních vín vyprodukovali až roku 2010. V roce 2014 se rozhodli produkci zvýšit a také otevřeli ubytování zasazené do strmých kopců vinic, které nazvali Casa do Romezal, kde vám k snídani nabídnou vlastní chléb i džemy. Svou produkci následně rozšířili i o vlastní olivový olej, nicméně stále se snaží být co do množství exkluzivní a nabízet svým zákazníkům především rodinnou tmosféru a jedinečný zážitek.

gueda3  gueda  gueda4  gueda2

 

O PORTSKÝCH VÍNECH

Jak se vlastně portské víno vyrábí
Hrozny na výrobu portského vína musí vždy pocházet z vymezené vinařské oblasti kolem řeky Douro. Nejčastějšími odrůdami, ze kterých se portské víno vyrábí jsou Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinto Cão a Tinta Amarela. Mnoho vinařství se přiklání k tradičnímu ručnímu sběru hroznů. Poté jsou hrozny převezeny do vinařství (quintas), kde jsou třízeny a zbaveny stopky a třapiny. Bobule se poté nasypou do velkých žulových nádob, kde probíhá tradiční šlapání vína. Cílem je narušit hroznovou kuličku, aby z ní vytekla šťáva. K rozemletí hroznů dnes máme moderní technologie, ale když se hrozny šlapou po staru, tak prý portské víno lépe chutná a má zvláštní kvalitu. Navíc se šlapání hroznů stalo oblíbenou turistickou atrakcí. Šťáva vylisovaná z rozdrcených hroznů se nechá kvasit a po vykvašení zhruba poloviny cukru se do moštu přileje 77% vinný alkohol, který proces kvašení zastaví. Ve víně tedy zůstane neprokvašený hroznový cukr a přidáním pálenky se zvýší obsah alkoholu na cca 20%. Poté se nechá víno zrát v dubových sudech.

 

1D64A04B-84B6-4F0D-9CE1-8675905C6F72(1)    00EA8692-DFAB-4486-8C58-3CA680754AE3    B7C75691-9865-4566-91F5-9E1511D04BD5(1)

Proč se portské jmenuje portské


Některé prameny uvádí, že víno dostalo jméno díky tomu, že se převáželo na lodích z přístavu do přístavu (port). Portské víno je však také neodmyslitelně spjato s městem O Porto v severním Portugalsku, dokonce se v portugalštině portskému vínu říká vinho do Porto (víno z Porta). Ve skutečnosti se však portské víno skladuje ve Vila Nova da Gaia, ve městě, které se nachází na druhém břehu řeky z Porta, vlastně stačí jen přejít most. Dříve se víno z vinařství v údolí řeky Douro sváželo po řece na lodích tzv. barcos rabelos, které mířily přímo do sklepů ve Vila Nova da Gaia. Proč se nevybudovaly sklepy na uskladnění portského vína přímo v Portu? Protože Porto bylo pod vlivem biskupa, který zavedl vysoké mýtné, které obchodníci nechtěli platit. Navíc Vila Nova da Gaia je orientovaná na sever a není tolik vystavena slunci a také je kryta od větrů z Atlantiku, má tedy mírnější teploty a tedy lepší podmínky pro zrání vína.

 

Druhy portského vína

RUBY Ruby je portské víno, které se vyrábí z modrých hroznů. Zraje většinou cca 3 roky v obrovských dubových sudech (případně v ocelových tancích), kde má jen malý kontakt se dřevem a vzduchem a uchová si proto svoji výraznou ovocnou chuť, vůni i barvu. Portské ruby by mělo chutnat jako lesní ovoce, maliny, borůvky a jahody, vonět jako zralé višně a mít výrazně rubínovou barvu. Je spíše vhodné ke konzumaci nyní než k archivaci. Je výborné jako dezertní víno k černé čokoládě, čokoládovým dortům nebo lehkým sýrům.


TAWNY Tawny je portské víno, které se vyrábí z modrých hroznů. Zraje většinou cca 5 let v menších dubových sudech, kde má přímý kontakt se vzduchem a dřevem. Vlivem oxidace tak víno ztrácí svoji červenou barvu i výraznouovocnou chuť a vůni. Postupně se jeho barva mění do hněda až jantarova, chuť je dřevitá, ořechová, kořeněná až kouřová a vůně může připomínat sušené ovoce, vanilku, hřebíček. Je vhodné k okamžité konzumaci, stejně tak jako k archivaci. Výborně se hodí k soleným mandlím a jiným ořechům, olivám, výrazným sýrům, uzeninám. Podáváme lehce vychlazené jako aperitiv nebo při pokojové teplotě jako digestiv.


WHITE PORT White port je portské víno, které se vyrábí z bílých hroznů, především z odrůd Malvasia Fina, Gouvelo, Viosinho nebo Moscatel. Zraje většinou cca 2-3 roky v obrovských dubových sudech nebo jen v ocelových tancích. Víno, které zrálo v ocelových nádobách si uchovává svoji svěží ovocnou chuť i barvu. Víno, které bylo v dřevěných sudech vlivem oxidace a kontaktu s dubem tmavne do jantarova a objevují se v něm lehce ořechové tóny. Smícháním dosahujeme jedinečné rovnováhy mezi ovocnou, svěží citrusovou chutí, sladkostí a lehce hořkou elegantní dochutí. Bílá portská vína jsou fantastická jako aperitiv, dobře vychlazená (10°C). V Portu je jedním z nejoblíbenějších letních koktejlů Porto Tónico neboli bílé portské s tonikem. Existují i různé variace na tento koktejl s přidáním rozmarýnu, zázvoru nebo máty.


MOSCATEL Moscatel sice není portské víno, ale je to další fortifikované bílé víno z oblasti Douro, které se vyrábí stejně jako portské víno zastavením kvašení přidáním vinného alkoholu na úroveň 17% a současným zachováním přírodního zbytkového cukru. Je však specifický tím, že se vyrábí pouze z jedné odrůdy bílých hroznů a tou je muškát. Moscatel se v Portugalsku vyrábí v údolí Doura, ale také u Lisabonu ve městě Setubal. Víno má sytou zlatavou barvu a vůni květinovou, typickou pro tuto aromatickou odrůdu. Chuť je lahodně svěží, ovocná s tóny meruněk, citrusů a medu. Je vynikající dobře vychlazené jako aperitiv, ale lze použít také jako dezertní víno skvěle se hodící k sušenému nebo kandovanému ovoci a ořechům. Pro letní dny doporučujeme úžasný osvěžující koktejl: moscatel,tonik, máta, citrón a led. Při pokojové teplotě lze podávat také jako digestiv.

  TAWNYMINIATURA3   DSC_7282_1   DSC_0815

Proč se u portských vín neuvádí ročník


Portská vína ani moscatel většinou nemají na láhvi označen ročník, protože je to směs různých ročníků dohromady. Často se však můžete setkat s 10-ti, 20-ti, 40-ti letým portských vínem, je to průměrná doba zrání smíchaných vín. Různě stará vína se míchají proto, aby se dosáhlo rovnováhy mezi svěžestí mladých vín a zkušeností vín starších.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Vinařství Gueda wines je mladý rodinný podnik dvou sourozenců, Luíse a Margaridy, kteří chtěli splnit sen svého otce proukovat vlastní vína a založit quintu, ubytování pro lidi, kteří chtějí být vínu a jeho původu nejblíže. Značka Gueda Wines vznikla ale také jako pocta původnímu farmáři Guedovi který žil na těchto svazích a staral se o jejich révu. Rodina dnes sklízí plody na pozemcích rozmístěných v subregionech Baixo a Cima Corgo, kde dbá především na udržitelnost své zemědělské činnosti.

gueda4  gueda2  gueda3  gueda

Ačkoli rodina již po mnoho generací prodávala vinnou révu místním producentům, první várku vlastních vín vyprodukovali až roku 2010. V roce 2014 se rozhodli produkci zvýšit a také otevřeli ubytování zasazené do strmých kopců vinic, které nazvali Casa do Romezal, kde vám k snídani nabídnou vlastní chléb i džemy. Svou produkci následně rozšířili i o vlastní olivový olej, nicméně stále se snaží být co do množství exkluzivní a nabízet svým zákazníkům především rodinnou tmosféru a jedinečný zážitek.