Quinta do Portal
Rodinné butikové vinařství zasazené do nádherné scenérie historické vinařské oblasti v údolí řeky Douro má jasný cíl a vizi a tím je důraz na tradici, kvalitu a udržitelnost.
Dobře odvedená práce, vášeň a zapálení pro to, co dělají, jim pomohlo získat mnoho mezinárodních ocenění. Výroba se zaměřuje na prémiová portská vína, fortifikované víno moscatel, tichá vína a malé množství olivového oleje.
Quintu do Portal vlastní stará vinařská rodina Mansilha Branco, která v údolí řeky Douro vyrábí portská vína už od roku 1881. Současný majitel Pedro Mansilha Branco je již 5. generací vinařů, rodinná tradice přechází z otce na syna. Zmínky o rodině Mansilha v této oblasti však pochází už z 15.stol, kdy portugalsky král Alfons V. věnoval kus půdy v údolí řeky Douro šlechtici D. Afonso de Mansilha.
Dobrodružství s výrobou tichých vín začalo v roce 1994, kdy se stala Quinta do Portal součástí první skupiny vinařů, kteří podporovali potenciál Doura jako oblast pro výrobu tichých vín výjimečné kvality. Rodina vlastní vinohrady na západním i východním břehu řeky, v nadmořské výšce od 190 do 600 m.n.m., což zajišťuje rozmanitost a kvalitu hroznů a možnost vyrobit z nich jedinečná vína.
Quinta do Portal uznává udržitelné vinařské postupy šetrné k přírodě. Snaží se o produkci co nejkvalitnějších hroznů s použitím přírodních zdrojů a omezením znečištění. Jsou členy nadace The Porto Protocol, která spojuje firmy, aby společnými silami bojovali proti klimatickým změnám.
O PORTSKÝCH VÍNECH
Jak se vlastně portské víno vyrábí
Hrozny na výrobu portského vína musí vždy pocházet z vymezené vinařské oblasti kolem řeky Douro. Nejčastějšími odrůdami, ze kterých se portské víno vyrábí jsou Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinto Cão a Tinta Amarela. Mnoho vinařství se přiklání k tradičnímu ručnímu sběru hroznů. Poté jsou hrozny převezeny do vinařství (quintas), kde jsou třízeny a zbaveny stopky a třapiny. Bobule se poté nasypou do velkých žulových nádob, kde probíhá tradiční šlapání vína. Cílem je narušit hroznovou kuličku, aby z ní vytekla šťáva. K rozemletí hroznů dnes máme moderní technologie, ale když se hrozny šlapou po staru, tak prý portské víno lépe chutná a má zvláštní kvalitu. Navíc se šlapání hroznů stalo oblíbenou turistickou atrakcí. Šťáva vylisovaná z rozdrcených hroznů se nechá kvasit a po vykvašení zhruba poloviny cukru se do moštu přileje 77% vinný alkohol, který proces kvašení zastaví. Ve víně tedy zůstane neprokvašený hroznový cukr a přidáním pálenky se zvýší obsah alkoholu na cca 20%. Poté se nechá víno zrát v dubových sudech.
Proč se portské jmenuje portské
Některé prameny uvádí, že víno dostalo jméno díky tomu, že se převáželo na lodích z přístavu do přístavu (port). Portské víno je však také neodmyslitelně spjato s městem O Porto v severním Portugalsku, dokonce se v portugalštině portskému vínu říká vinho do Porto (víno z Porta). Ve skutečnosti se však portské víno skladuje ve Vila Nova da Gaia, ve městě, které se nachází na druhém břehu řeky z Porta, vlastně stačí jen přejít most. Dříve se víno z vinařství v údolí řeky Douro sváželo po řece na lodích tzv. barcos rabelos, které mířily přímo do sklepů ve Vila Nova da Gaia. Proč se nevybudovaly sklepy na uskladnění portského vína přímo v Portu? Protože Porto bylo pod vlivem biskupa, který zavedl vysoké mýtné, které obchodníci nechtěli platit. Navíc Vila Nova da Gaia je orientovaná na sever a není tolik vystavena slunci a také je kryta od větrů z Atlantiku, má tedy mírnější teploty a tedy lepší podmínky pro zrání vína.
Druhy portského vína
RUBY Ruby je portské víno, které se vyrábí z modrých hroznů. Zraje většinou cca 3 roky v obrovských dubových sudech (případně v ocelových tancích), kde má jen malý kontakt se dřevem a vzduchem a uchová si proto svoji výraznou ovocnou chuť, vůni i barvu. Portské ruby by mělo chutnat jako lesní ovoce, maliny, borůvky a jahody, vonět jako zralé višně a mít výrazně rubínovou barvu. Je spíše vhodné ke konzumaci nyní než k archivaci. Je výborné jako dezertní víno k černé čokoládě, čokoládovým dortům nebo lehkým sýrům.
TAWNY Tawny je portské víno, které se vyrábí z modrých hroznů. Zraje většinou cca 5 let v menších dubových sudech, kde má přímý kontakt se vzduchem a dřevem. Vlivem oxidace tak víno ztrácí svoji červenou barvu i výraznouovocnou chuť a vůni. Postupně se jeho barva mění do hněda až jantarova, chuť je dřevitá, ořechová, kořeněná až kouřová a vůně může připomínat sušené ovoce, vanilku, hřebíček. Je vhodné k okamžité konzumaci, stejně tak jako k archivaci. Výborně se hodí k soleným mandlím a jiným ořechům, olivám, výrazným sýrům, uzeninám. Podáváme lehce vychlazené jako aperitiv nebo při pokojové teplotě jako digestiv.
WHITE PORT White port je portské víno, které se vyrábí z bílých hroznů, především z odrůd Malvasia Fina, Gouvelo, Viosinho nebo Moscatel. Zraje většinou cca 2-3 roky v obrovských dubových sudech nebo jen v ocelových tancích. Víno, které zrálo v ocelových nádobách si uchovává svoji svěží ovocnou chuť i barvu. Víno, které bylo v dřevěných sudech vlivem oxidace a kontaktu s dubem tmavne do jantarova a objevují se v něm lehce ořechové tóny. Smícháním dosahujeme jedinečné rovnováhy mezi ovocnou, svěží citrusovou chutí, sladkostí a lehce hořkou elegantní dochutí. Bílá portská vína jsou fantastická jako aperitiv, dobře vychlazená (10°C). V Portu je jedním z nejoblíbenějších letních koktejlů Porto Tónico neboli bílé portské s tonikem. Existují i různé variace na tento koktejl s přidáním rozmarýnu, zázvoru nebo máty.
MOSCATEL Moscatel sice není portské víno, ale je to další fortifikované bílé víno z oblasti Douro, které se vyrábí stejně jako portské víno zastavením kvašení přidáním vinného alkoholu na úroveň 17% a současným zachováním přírodního zbytkového cukru. Je však specifický tím, že se vyrábí pouze z jedné odrůdy bílých hroznů a tou je muškát. Moscatel se v Portugalsku vyrábí v údolí Doura, ale také u Lisabonu ve městě Setubal. Víno má sytou zlatavou barvu a vůni květinovou, typickou pro tuto aromatickou odrůdu. Chuť je lahodně svěží, ovocná s tóny meruněk, citrusů a medu. Je vynikající dobře vychlazené jako aperitiv, ale lze použít také jako dezertní víno skvěle se hodící k sušenému nebo kandovanému ovoci a ořechům. Pro letní dny doporučujeme úžasný osvěžující koktejl: moscatel,tonik, máta, citrón a led. Při pokojové teplotě lze podávat také jako digestiv.
Proč se u portských vín neuvádí ročník
Portská vína ani moscatel většinou nemají na láhvi označen ročník, protože je to směs různých ročníků dohromady. Často se však můžete setkat s 10-ti, 20-ti, 40-ti letým portských vínem, je to průměrná doba zrání smíchaných vín. Různě stará vína se míchají proto, aby se dosáhlo rovnováhy mezi svěžestí mladých vín a zkušeností vín starších.